Elkészült a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal fejlesztése

Közlekedésstratégiailag is kiemelkedő fontosságú a vasútvonal.

2023. szeptember 21.

Végéhez ért a közlekedésstratégiailag is kiemelkedő helyen fekvő 101-es számú Püspökladány – Biharkeresztes - országhatár vasútvonal szűk keresztmetszet kiváltása és villamosítása, mely Berettyóújfalu és Biharkeresztes városokat, Báránd, Sáp és Mezőpeterd községeket érinti. A vasútvonal fejlesztések átadó sajtótájékoztatóján jelen volt Dr. Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára, Vitányi István, a Hajdú-Bihar vármegye 4. választókerületének országgyűlési képviselője és Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar vármegye 5. választókerületének országgyűlési képviselője.

A vasútvonal elsődleges szerepet tölt be a nemzetközi teher- és személyforgalom lebonyolításban, mivel a Püspökladány állomásból kiágazó vonal délkeleti irányban Biharkeresztesnél keresztezi a magyar – román határt majd, onnan folytatódik Nagyváradig. Emellett Erdély középső területeinek és a Székelyföldnek (pl. Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy) nyugat felé vezető természetes útiránya is a vonalon keresztül vezet.

A korszerűsítés során megvalósult a 101. számú vasútvonal teljes hosszán a pálya környezetbarát villamosítása 50 Hz 25 kV váltakozó áramú villamos felsővezeték rendszerrel, továbbá a vasúti pálya szűk keresztmetszetei megszűntek és az eljutási idő csökkentése érdekében új elektronikus biztosítóberendezés épült ki.

Berettyóújfalu térségében új 120/25 kV-os villamos vontatási alállomás is létesült. A város vasútállomásán pedig nagy- és középfeszültségű technológia, irányítástechnika, valamint felsővezeték karbantartó telep jött létre.

Báránd, Sáp, Berettyóújfalu, Biharkeresztes állomások vágányhálózatai részlegesen épültek át, melyeken összesen 5 db akadálymentes magasperon létesült esőbeállóval.

A püspökladányi központi forgalomirányítási központban, az új és korszerű elektronikus biztosítóberendezés és távközlő rendszernek köszönhetően pedig távműködtetéssel felügyelhetik a vonatforgalmat, melyről a tájékoztatást az utastájékoztató rendszer biztosítja.

A fejlesztések révén Püspökladány – Biharkeresztes szakaszon augusztus vége óta a nyíltvonalakon és a vonalszakasz 4 állomásán újra a 100 km/h sebességgel járhatnak a vonatok. Az engedélyezett sebesség helyreállításnak köszönhetően pedig menetidő csökkenésre is számíthatnak az utasok.

A fejlesztés IKOP forrásból az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, valamint a STRABAG Rail Kft. és az R-KORD Építőipari Kft. kivitelezésében 47.237.455.615. Ft. összegben valósult meg.

Építési és Közlekedési Minisztérium, fotó ÉKM

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©