Hazai energetikai hírek

Közel 10 milliárd forintból új naperőmű létesül Kecskeméten, folytatódik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális naperőmű-programja.

2023. szeptember 29.

Közel 10 milliárd forintból új naperőmű létesül Kecskeméten

Közel 10 milliárd forintból új naperőművet épít az év végéig Kecskeméten a MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. - jelentették be szeptember 27-én Kecskeméten.

Alföldy-Boruss Márk, az Energiaügyi Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára az eseményen elmondta: az eddigi telepítések révén eddig nagyjából 5300 megawattnyni napenergiás fotovoltaikus létesítmény van Magyarországon. Ebből 2000 megawatt háztartási méretű, míg 3300 megawatt körüli az üzleti, kereskedelmi naperőművi portfólió. Az előrejelzések szerint ez a mennyiség 2030 körülre 12 ezer megawattra bővülhet, és ebbe a sorba illeszkedik be a Kecskeméten megépülő naperőmű is, amely a jövőképhez 23,8 megawattal járul hozzá - fogalmazott.

Közben folyik a munka annak érdekében is, hogy a villamos energia is tárolhatóvá váljon Magyarországon. A kidolgozott technológiák azt a célt szolgálnák, hogy az időjárásfüggő energiatermelők kiegyensúlyozottabb kínálatot tudjanak biztosítani. Az átmeneti időszakra pedig, amíg a tárolási képességek megépülnek, szükséges az Európai Unió által is átmeneti technológiaként elismert földgáz erőművi fejlesztések bővítése.

Gál László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője kiemelte: az a céljuk, hogy minél inkább karbonsemlegesen tudjanak villamos energiát előállítani, és minél inkább biztosíthassák az ország energiafüggetlenségét. A zöldenergiatermelést tagvállalatuk jelenleg nyolc szélturbinával, több mint 160 naperőművel, és két, a tiszalöki és a kiskörei vízerőművel tudja biztosítani - tette hozzá.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere arról beszélt, hogy a beruházás nagyon fontos a város energiabiztonsága szempontjából, a fejlesztés ugyanis 12 ezer lakás energiaszükségletét képes biztosítani. Az elmúlt öt évben részben az MVM közreműködésével 18, döntő többségükben oktatási intézményben valósult meg naperőműfejlesztés. A város jelentős részét hőenergiával ellátó kecskeméti Termostar fejlesztése eredményeként pedig az év végére már működni fog az a faaprítékos fűtőmű, amely egy kiszámítható, a térségi alapanyagokra építő hőtermelési kapacitást biztosít majd.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója felidézte, hogy Kecskeméten korábban négy, egyenként 0,5 megawatt alatti teljesítményű erőművet létesítettek. A tervek szerint a jövőben egy energiaközösségi projekt keretében egy szintén 20 megawatt teljesítményű erőművet létesítenének. Az aktuális, 2023 júniusában elkezdődött projekt tervezett összköltsége 9,748 milliárd forint, amelyhez 4,025 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 gigajoul villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Bilinszky Péter elmondta: az erőmű része lesz egy kapcsolóállomás, nyolc transzformátor és több mint 43 ezer napelem. Az általuk megtermelt villamos energia átalakításáról 67 inverter gondoskodik majd. Az erőmű tervezett élettartama 25 év, tehát a villamosenergia-ellátást várhatóan 2048-ig tudja biztosítani majd.

Kecskemét Borbás városrésze közelében épülő naperőmű

Újabb szociális naperőművek épülnek Magyarországon

A tiszabői után megkezdte működését az ország második szociális naperőműve is a Somogy vármegyei Lakócsa határában. A kormányzat által indított Felzárkózó települések elnevezésű program keretében a következő hónapokban 21 újabb falu közelében épül a legszegényebb családok támogatását szolgáló naperőmű.

A programot koordináló Magyar Máltai Szeretetszolgálat szeptember 19-én adott hírt arról, hogy három éve Tiszabőn helyezték üzembe az első szociális naperőművet, amelynek áramértékesítésből származó bevételét a legszegényebb családok téli fűtésének támogatására fordítják.

A mintaprogram folytatásaként a Somogy vármegyei Lakócsa határában egy egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával alakítottak ki erőművet, amely már megkezdte a termelést, és éves árbevételéből mintegy 100 kisgyermekes család részesülhet támogatásban a téli fűtési idényben. A Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat.

A létesülő naperőművek összesített teljesítménye az ország legszegényebb településein élő, mintegy 2000 hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban - olvasható a szeretetszolgálat tájékoztatásában.

Két és félmilliárdos fejlesztést hajtott végre a Solaris EPC Kft. Mátészalkán

Uniós pályázat segítségével több mint 2,5 milliárd forint értékű energiahatékonysági fejlesztést hajtott végre a napelemes kiserőművek fejlesztésével, kivitelezésével és karbantartásával foglalkozó Solaris EPC Kft. Mátészalkán – tette közzé a cég szeptember 17-én. A beruházás fő célja az elektromos járművekhez használható moduláris felépítésű töltőrendszerek gyártásának megalapozása volt.

A diverzifikált, elsősorban napelemes töltéssel ellátott akkumulátoros tároló és energia disztribúciós rendszer képes többek között az elektromos autók gyorstöltőinek kiszolgálására. A projektben ingatlanberuházást, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását, illetve információs technológiai fejlesztést, hardver és szoftver beszerzést is megvalósított a vállalkozás. A fejlesztési programhoz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán 1 milliárd 251 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A nyilvános cégadatok szerint a 2022-ben ötven munkavállalót foglalkoztató kft. tavaly 7,18 milliárd, 2021-ben 7,27 milliárd forint nettó árbevételt realizált, adózott eredménye az elmúlt két évben 1,89 milliárd, illetve 2,16 milliárd forint volt.

Forrás: MTI

Fotó: Hírös.hu/Banczik Róbert, Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Borítókép: Gaál József, Kecskemét alpolgármestere (jobbra) beszél a Kecskeméten épülő közel 10 milliárd forintból új naperőmű projektnyitó rendezvényén 2023. szeptember 27-én.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©