Hazai hírek

Európa legnagyobb intermodális termináljának építését kezdték meg Fényeslitkén, Kiskunhalason nyílászáró-üzem épült, Sóskúton a Mapei fejleszt.

2021. január 13.

Európa legnagyobb intermodális termináljának építését kezdték meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kiskunhalason nyílászáró-üzem épült, sóskúti üzemét tervei fejleszteni a Mapei.

Fényeslitke - intermodális terminál

Megkezdték Európa legnagyobb intermodális terminálja, az East-West Gate (EWG) építését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén – adta hírül január első felében a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. A 22 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam közel 3 milliárd forint munkahely teremtő támogatást nyújt.

A terminál, ha elkészül, évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni. Üzembe helyezésekor 15 ezer négyzetméter raktárterület szolgálja ki az ügyfeleket, és Magyarország a terminállal aktív részese lehet a Kína és Európa közötti Új selyemút kontinentális forgalmának, és új lehetőségek nyílnak meg a Kínába irányuló export számára is.

Az ipari parkban jelenleg a terminál alépítményének építési munkálatai zajlanak, valamint a normál vasúti csatlakozás kiépítése folyik. A létesítmény próbaüzemének megkezdését 2022 januárjában, míg végleges átadását 2022 első negyedévében tervezik.

A beruházás közvetlenül mintegy 140 új munkahelyet hoz létre a hátrányos helyzetű térségben, közvetve 400 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. A társaság a beruházáshoz kapcsolódóan több milliárd forint értékben végez fejlesztéseket a közforgalmú vasúti hálózaton is.

Az intermodális terminál kapujának látványképe

Kiskunhalas - nyílászáró-üzem

Január 11-én adták át a Merkbau Zrt. új nyílászárókat gyártó üzemét Kiskunhalason. Az üzemben évente 6-7 ezer darab - műanyag, illetve alumínium - nyílászáró készül, mintegy 600-700 millió forint értékben, lakossági és ipari megrendelésre – ismertette az átadón Merényi Jakab a vállalkozás vezérigazgatója.

A kis sorozatú gyártás mellett egyedi igények kielégítésére alkalmas gyárban 15-20 munkatárssal indul a termelés, a dolgozói létszám a megrendelésektől függően tovább emelkedhet. Az alig több mint fél év alatt elkészült, 1600 négyzetméteres üzemcsarnokhoz egy 50 kWh-ás napelemes rendszer kapcsolódik, mely az energiaigény jelentős részét kielégíti - mondta a szakember.

Az 1990-ben alapított, magyar magántulajdonban álló Merkbau Zrt. - amely Kft.-ből tavaly szeptember 1-jével alakult részvénytársasággá - építőipari kivitelezéssel, szerszám-, szerszámgép, valamint építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik. A 318 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás 2019-ben 29 milliárd, a tavalyi év első nyolc hónapjában 14,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A cég adózott eredménye 2019-ben  2,5 milliárd, 2020 első nyolc hónapjában 497 millió forint volt.

A Merkbau Zrt. új, nyílászárókat gyártó üzeme Kiskunhalason az átadás napján, 2020. január 11-én.

Sóskút - betonadalékszer-gyártó üzem

A belföldi építőipar bővülésében bízva újabb beruházásokat és létszámnövelést tervez Magyarországon a Mapei – adta hírül a cég január első felében.

A Mapei a tervek szerint a fejleszteni fogja a sóskúti betonadalékszer-gyártó üzemet, emellett továbbképzési központot és tanműhelyeket is létesít a Pest megyei településen. Várakozásuk szerint a belföldi építőipar idén bővülni fog, hiszen sem a beruházások, sem a lakossági felújítások nem álltak le, és az otthonteremtési program még fokozhatja is a lendületet. Jelentős csökkenést a tavalyi megtorpanás ellenére sem látnak az ágazatban.

A Mapei főképp a hidegburkolatokhoz, valamint az ipari padlókhoz kapcsolódó termékvonalakon volt sikeres, építéskémiai területen kevésbé, de a kivitelük szintén jól alakult 2020-ban. Ezzel együtt a tavalyi eredményeket minden idők legjobbjaként értékelik - derül ki a vállalat közleményből. 

A Mapei Magyarországon 22,677 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, ami 16,7 százalékos növekedés éves összevetésben. A kivitel 58,9 százalékos bővüléssel 548 millió forintra ugrott. Az alkalmazottak létszáma 211, vagyis 6,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Mapei Kft. 1991-ben jött létre a milánói székhelyű, építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó anyavállalat magyarországi cégeként. Nyeresége 2018-ról 2019-re 818 millió forintról 1,35 milliárd forintra nőtt.

A Mapei standja egy korábbi Construma kiállításon

Forrás: MTI

Fotók: Eastwestil.com, MTI/Ujvári Sándor, Mapei.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©