Hazai kerékpáros fejlesztések

Folytatódik a balatoni bringakörút felújítása, három kerületben is javulnak Budapesten a kerékpáros közlekedés feltételei.

2023. szeptember 15.

Folytatódik a balatoni bringakörút felújítása

Balatonudvari és Vonyarcvashegy között, összesen 10,5 kilométernyi szakaszon folytatódik a balatoni bringakörút felújítása - jelentette be szeptember 7-én Balatongyörökön Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára.

A Balatont körbeölelő, mintegy 205 kilométeres körút felújítása 2019-ben kezdődött el. Mára több mint a felén, 114 kilométeren végeztek a munkálatokkal. A Zala és Veszprém vármegyében most induló rekonstrukció közel nettó 550 millió forintba kerül, és az év végéig befejeződik a felújítás.

A politikus szerint a kerékpározás turisztikai szempontból és a napi munkába járás eszközeként is jelentős közlekedési alternatíva. Kiemelten fontos ugyanakkor, hogy biztonságos feltételek között lehessen kerékpározni, erre pedig leginkább a kerékpárutak adnak lehetőséget.

Magyarországon az elmúlt években mintegy 340 kilométernyi új bicikliút épült és közel 220 kilométernyi lett felújítva. Országszerte 336 kilométernyi új szakasz építésének és 220 kilométernyinek a felújítása van előkészítő szakaszban vagy már meg is kezdődtek ezeknek a munkálatai - ismertette Nagy Bálint.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy elkészült a Budapestet a Balatonnal összekötő 108 kilométeres biciklis nyomvonal is, amelynek megvalósításánál nem a legrövidebb és leggyorsabb út volt az elsődleges, hanem a biztonság. A Balaton mellett pedig már a Tisza-tó is körbebiciklizhető.

A Balatonnál nemcsak az északi parton folytatódik a rekonstrukció, hanem ezzel párhuzamosan Siófoknál is felújítási munkálatok indultak. A déli parti város és Pécs közötti bringaút első szakaszaként mintegy két kilométeres nyomvonal újul meg bruttó 65 millió forintból - említette még Nagy Bálint.

Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere azt emelte ki, hogy a balatoni településeknek azért is fontosak a kerékpárutak, mert nemcsak a nyári hónapokban, hanem ősszel és télen is vonzzák a vendégeket. Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere azt emelte ki, hogy Keszthely közelsége miatt nemcsak a Balaton-parti településeknek, de az egész régió számára nagy jelentősége van a bicikliutaknak.

Pali Róbert, Vonyarcvashegy és Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere, valamint Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára (b-j) a balatoni bringakörút felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 7-én.

Három budapesti kerületben a kerékpáros közlekedés fejlesztésével csökkentené a közúti balesetek kockázatát a BKK

A II., a III. és a XIII. kerületben is megkezdődtek azok a munkák, amelyek a kerékpáros, illetve a gyalogos közlekedés biztonságát is jelentősen javítják - adta hírül szeptember 12-én a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén megvalósuló projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és a létrejövő útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz - részletezték.

Az Árpád fejedelem útja-Margit híd-Nagykörút-Lehel utca-Róbert Károly körút-Dagály sétány-Árpád híd-Vörösvári út által határolt projektterület egyik kiemelt helyszíne a Serfőző utca és az Árpád fejedelem útja kereszteződése. Itt a közlekedők biztonsága érdekében a BKK megemeli és beszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti, hogy a gépjárművek a lehető legkisebb sebességgel haladjanak át a kereszteződésen. Piros útburkolati jellel teszik láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését és a kerékpárral közlekedők elsőbbségét, valamint úgynevezett irányhelyes kerékpársávot jelölnek ki az Árpád fejedelem útján a városhatár irányába.

A Viza utca-Népfürdő utca csomópontban régóta megvalósítani kívánt fejlesztéssel válik biztonságosabbá a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők átkelése a Duna-part és a sűrűn lakott belsőbb területek között. A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és lehajtást.

A BKK szerint az átalakítások révén biztonságosabb lesz a kerékpározás a főútvonalak mellett, új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca-Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben. Több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros forgalom előtt a XIII. kerületben.

A több kerületet is érintő beruházás egy nagyobb fejlesztési program, a Budapesti Mobilitási Terv 2030 része: Kőbányán, Kispesten, valamint Pesterzsébeten is zajlik a kivitelezés, Újbudán hamarosan kezdődik, a XV. kerületben pedig már véget ért a munka.

Munkák a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződésében

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Katona Tibor, BKK

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©