Műemléki felújítást végzett a Balaton-felvidéken a Market

A vállalat csaknem 50 millió forintból állított helyre egy eredetileg a 13. században épült aszófői templomromot. A cég tervei szerint további hasonló romokat újít majd fel.

2023. augusztus 07.

A Market Építő Zrt. csaknem 50 millió forintból helyreállította a 13. században épült Kövesdi templomromot a Balaton-felvidéki Aszófőn - adta hírül a társaság augusztus elején.

A több mint egy éve kezdődött munkálatok a kőfal állagmegóvásán túl kiterjedtek a műemléki szempontból kiemelkedően értékes szerkezetek restaurálására, a faragott párkánysor és a vakolt felületek megerősítésére, valamint az épület körüli környezetrendezésre is. Kiigazították a hatvanas években készült helyreállításokat, a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek, információs táblát készítettek és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

A rom egy 1260 körül épült templom maradványa, amely igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelkedett a falusi templomok közül. Főhomlokzatának freskója a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolta. Az 1552-ben elpusztult épület alatt georadaros mérésekkel beazonosították a középkori templom körítőfalát is, amely részben az alatta található római kori épület falainak felhasználásával épült.

Beazonosították egy római kori vízvezeték nyomait is, amely egy nagy kiterjedésű épület fürdőjében végződött. A napjárás és a templom tájolásának összevetése szintén páratlan eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esett. A templomrom környezete ugyancsak jelentős érték, a Natura 2000 ökológiai hálózat részeként fontos turisztikai célpont .

A Kövesdi templom a második romemlék, amely a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében megújult. A Pest megyei Tök romtemplomát ugyancsak 50 millió forintból 2022 októberére állították helyre. A cég az épített örökség megóvásával és népszerűsítésével indokolta a kezdeményezést, amely több mint 100 romemlék feltérképezésével kezdődött. Terveik szerint évente 1-2 romot újíthatnak föl egyedi megoldásokkal, a különleges védettségi szempontokat figyelembe véve.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kontrát Károly, Aszófő országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere és Andorfer Katalin alpolgármester.

Az átadón készült fotón balról jobbra: Keller Vendel, Aszófő község polgármestere, Andorfer Katalin, Aszófő község alpolgármestere, Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Belecz Péter, a ROM Vándor programigazgató, Nagy Edit, a Market Építő Zrt. kommunikációs vezetője

A Market 2022-es árbevétele meghaladta a 308 milliárd forintot

Kapcsolódó hír, hogy a cég július közepén publikálta a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Ezek szerint a vállalat árbevétele tavaly meghaladta a 308 milliárd forintot, a magasépítéssel foglalkozó társaság anyavállalatra jutó átfogó nyeresége pedig 25,731 milliárd forint volt  - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A beszámoló szerint a nettó árbevétel 11,763 milliárd forinttal nőtt, és elérte a 308,880 milliárd forintot. Az anyavállalatra jutó átfogó nyereség az előző üzleti évben, 2021-ben 43,036 milliárd forint volt.

A korábbi közleményük alapján a menedzsment várakozása teljesült, mert a rendelésállomány alapján 2022-ben 5 százalék körüli árbevétel-növekedést vártak a 2021-ben elért 289,020 milliárd forint után.

A Market Építő Zrt. az 1996-os megalakulása óta Magyarország egyik legfontosabb építőipari cégcsoportjává vált. A teljes mértékben magyar tulajdonú vállalat az egyik legnagyobb forgalmú és kapacitású, professzionális magasépítő Magyarországon. Évente közel 40 beruházást valósít meg, melyek legnagyobb részét ipari és logisztikai létesítmények, irodaházak és szállodák kivitelezése teszi ki. A magasépítés teljes spektrumát lefedi, egyedülálló anyagok, technológiák és innovatív megoldások használatával.

Fotók: Market

Forrás: MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©